Europees Octrooibureau: kunstcollectie open voor publiek

17 April 2021, 17:33 uur
Den Haag & Regio
mainImage
EPO

Donderdag, op de Werelddag van de Kunst, stelt het Europees Octrooibureau (EOB) zijn kunstcollectie online beschikbaar voor publiek. Met het openstellen van de collectie geeft het EOB de lokale gemeenschap een inkijkje in kunst die normaal gesproken binnen de muren van het EOB blijft. Bovendien wil de organisatie lokale artiesten op deze manier een platform bieden omdat de kunstsector hard is getroffen door de coronapandemie. Ten slotte past het openstellen van de collectie bij de culturele waarden van het Europees Octrooibureau.

Dat kunst voor het EOB van belang is, is te zien aan het artistieke en innovatieve design van de in 2018 geopende Rijswijkse vestiging. Daarnaast dienen de kunstwerken in de EOB-kantoren al jarenlang als inspiratiebron voor de medewerkers. Met de documentaire Exploring Art at the European Patent Office geeft het Octrooibureau voor het eerst een inkijkje in zijn uitgebreide kunstcollectie. De collectie is in de afgelopen veertig jaar uitgegroeid tot een verzameling van ongeveer 1000 werken. Binnen de collectie zijn vrijwel alle 38 lidstaten van het Europees Octrooibureau vertegenwoordigd door kunstenaars en hun werken. Naast de Nederlandse artiesten Margriet Smulders, Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek zijn er ook internationaal gerenommeerde artiesten zoals Tomás Saraceno, Olafur Eliasson en Sylvie Fleury vertegenwoordigd.

“Creativiteit is een belangrijk element in het realiseren van innovaties binnen Europa. Al 40 jaar weerspiegelt de groeiende kunstcollectie van het EPO de voortdurende groei van Europa's innovatieve geest en ook onze huidige medewerkers worden erdoor geïnspireerd. Het EOB is erg trots om zijn unieke collectie met het publiek te delen. Door de kunst virtueel toegankelijk te maken, willen we mensen ook in deze tijd van een museumwaardige ervaring kunnen genieten”, aldus EPO-voorzitter António Campinos.

Wetenschap en technologie
Kunstenaars worden niet zomaar opgenomen in de kunstcollectie. Het werk moet daarvoor een duidelijke connectie hebben met wetenschap en technologie. Dit zijn de twee belangrijke disciplines die het werkterrein van het EOB raken. De beelden, schilderijen en foto’s van de geselecteerde kunstenaars zijn zowel binnen als buiten te vinden, onder meer in foyers, vergaderzalen en bedrijfsrestaurants op de locaties van het Octrooibureau. In de documentaire presenteren kunstenaars hun ateliers en geven ze een toelichting op hun werk.

Het bureau hoopt met deze collectie de waarde van innovatief denken te stimuleren in een tijd waarin mensen veel aandacht hebben voor wetenschappelijk onderzoek. De verzameling heeft een duidelijke link met de missie van het Octrooibureau om innovatie, concurrentievermogen en duurzame economische groei in Europa te bevorderen door het verlenen van octrooien. Waar een octrooi een uitvinding honoreert en deze beschermt als de unieke uitdrukking van de menselijke geest, is een kunstwerk de creatieve uitdrukking van een unieke verbeelding. Volgens het EOB heeft een kunstwerk een onmiskenbare overeenkomst met een octrooi, omdat het in staat is om bestaande perspectieven te veranderen en nieuwe inzichten te bieden. Dit is noodzakelijk om creativiteit te stimuleren, wat eveneens een vereiste is voor het ontwikkelen van uitvindingen.

Naast de kunstwerken publiceert het Europees Octrooibureau ook educatieve video’s, die vanaf 15 april te bezichtigen zijn op de website van het bureau (www.epo.org/art-collection).